Tatai tókerülő biciklitúra

Bemutatunk egy könnyű és élvezetes kirándulást. Tatán az Öreg-tó körül vezet az út. Gyerekekkel is könnyedén teljesíthető, szinte végig forgalom elől elzárt úton halad.

Ha autóval érkezel, akkor több helyen parkolhatsz. Érdemes és kényelmes az Új Kajakház és Ökoturisztikai Centrumnál megállni, de a Fáklya út kezdeténél is találsz parkolóhelyet.

Nézzük most az indulást a Fáklya út elejétől.
A büfék mellett menj el a tóig, majd balra fordulva egy földes-kavicsos úton tovább az erdőbe. Az árnyékos fák alatt csak a madarak éneke és a szél “zavarja” a csendet. Ezen az úton a tó partjától kicsit eltávolodva keresztezed az Által-eret, mely Császár községből ered és Dunaalmásnál torkollik bele a Dunába. Tovább haladva a tóparton eléred az Esterházy család által XIIIV. században épített lovardát, melyben vörösmészkő itatók és hatalmas vörösmárvány oszlopok tették szebbé és kényelmesebbé a lovak mindennapjait Európa állítólag legszebb fekvésű lovaspályájával. Innen már látni lehet Tata büszkeségét, a XIV. század végén gótikus stílusban épült Várat melyet Zsigmond és Mátyás király is szívesen használt nyaralónak. Itt érdemes kicsit elidőzni, megnézni belülről a várat és kitekinteni ablakából a csodás Öreg tóra.

A várkapun áthaladva végig a csodás tóparton vezet az út. A gyalogosforgalomra kérlek ügyelj, mert jó időben rengetegen szeretik szabadidejüket ezen a gyönyörű tóparton tölteni.
Elhaladsz a Cifra malom mellett, melyről már 1587-ben találtak feljegyzéseket és egészen 1960-ig használták gabonaőrlésre. A Tópart utcán végig a part mellett vezet az út. A Pötörke malom mellett elhaladva érkezünk a Halászcsárdához, mely régen szintén malom volt. Majd rögtön utána az Öreg-kallómalom és a Czégényi-malom található és vele szemben a tó partján a régi vágóhíd épülete, melyet mostanában hajókikötőként használnak. A vágóhíddal szemben lévő utcán balra kell fordulni, erre visz a hivatalos kerékpárút jobbra végig a Malom utcán, majd az 1-es út mentén a kiindulási pontig.
Ha a tópartot szeretnénk tovább élvezni, akkor nem kell balra fordulni, hanem a sétányon haladj tovább. Ezen az útvonalon elhaladsz a felújított Ökoturisztikai Központ mellett, majd ezután az Építők parkja és a hajókikötő következik. Érdemes a sétahajózást is kipróbálni az Öreg tavon, mert a tóról a partot nézve is csodálatos a látvány.
Innen a madármegfigyelő torony mellet elhaladva következik a Barokk vitorlástároló, melyről még a tataiak is kevesen tudják, hogy az egykor itt elhelyezett szivattyúkkal a tatabányai erőmű hűtővíz ellátását biztosították, de ma már vitorlástárolóként üzemel.
Innen elérünk túránk kiinduló pontjához. És ha közben megéheztél, megszomjaztál, az útvonal során rengeteg lehetőség adódik felfrissülésra a tóparti büfékben.

Mivel ez egy nem túl hosszú biciklizés és a terep is nagyon könnyű, ezért feltehetően marad még idő egy kis tekergésre a városban, amit mindenképpen ajánlok, mert rengeteg látnivaló található ebben a gyönyörű kisvárosban.

 

Tippek:

Ha nem hoztál biciklit, az Új Kajakház és Ökoturisztikai Centrumban kölcsönözhetsz is.

Hozzászólások lezárva.