Duna-napi biciklizés Tatáról Dunaalmásra

A Nemzetközi Duna-nap felhívja a figyelmet a folyó és vízgyűjtő területe védelmének fontosságára. Ebből az alkalomból eltekerünk a tatai Berta-malomtól az Által-ér tokolatáig Dunaalmásra, azután vissza. Az esemény 2017. június 29-én 18.00-kor kezdődik és körülbelül este 9-kor érünk vissza Tatára. Jelentkezni a Facebook esemény oldalán lehet.

A hagyományteremtő ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a tíz nemzet által naponta használt és gyakran kihasznált folyóra, és ezáltal egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki. A nemzetközi Duna-napon számos helyen ünneplik Európa nagy folyóját a Fekete erdőtől a Fekete tengerig. A nemzetközi Duna-nap fontosságát kiemeli, hogy az Európai Unió bővülésével a várhatóan egyre nagyobb szerepet játszik majd a dunai hajózás.
A Duna védelmére és fenntartható használatára irányuló egyezményt 1994. június 29-én Szófiában írta alá 13 Duna menti ország. A szerződő felek megállapodtak abban, hogy együttműködnek a vízgazdálkodás alapvető kérdéseiben és intézkedéseket tesznek a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentésére és megelőzésére. Ebből a jelentős eseményből teremtett hagyományt a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR), a Nemzetközi Duna Nap életre hívásával 2004-ben.

Forrás: Eumet

Hozzászólások lezárva.